✔️Спорта, чудотворно лекарство. ✔️Физическата активност днес се превъща не в лекарството на масите, а привилегия на елита!!!
Лекарите, изследователите, учените, дори древните философи, отдавна са заявили, че упражненията са чудотворно лекарство.
От спомените ви от гимназията можете да се сетите за различията между атлетите и зубърите. Едните са с осанка, здрави, снажни и винаги в кондиция, харесвани от всички, другите с очила, прегърбени, все нещо ги наболява, често отсъстват, защото боледуват, подиграват им се често. 
Доктор Марк Тарнополски, генетичен невролог, доказва, че най-ефективният и мощен начин, по който можем да подобрим качеството си на живот, е редовните физически упражнения. През 2011, той и екип учени изучават мишки с генетично заболяване, което причинява преждевременно остаряване. В течение на пет месеца, половината от мишките залежават. Другата половина мишки, учените заставяат да тичат три пъти седмично на миниатюрна пътечка.
В края на проучването едните мишки едва дишат, мускулите са атрофирали, сърцата са отслабени, кожата посивяла и сбръчкана, дори слуха им се е влошил. "Те трепереха в ъгъла, на път да умрат", казва Тарнополски.
А групата мишки, които са били заставени да пренебрегнат болестта си, значително подобрили физическото си състояние, дори са можели да се възпроизведат. "Почти напълно предотвратихме преждевременното стареене на животните", казва Тарнополски.
Това е забележима новина, ако си мишка. И въпреки че има очевидни различия между гризачи и хора, Тарнополски е видял подобна корелация при болните му пациенти. Той лекува деца с тежки генетични заболявания като мускулна дистрофия и през дългите години на научен труд установява, че "Най-ефективната терапия на моите пациенти в момента са упражненията.", казва Тарнополски
По данни на "Евробарометър" от декември 2017 г., 78% от българите у нас никога не спортуват, а затлъстяването при младежите се е повишило с две трети между 2006 и 2014 г., достигайки до 20%.
Последствията от заседнал живот са документирани и са стресиращи. Хората с ниски нива на физическа активност са изложени на по-висок риск за много различни видове рак, сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер, артрит, болки в гърба, депресия и тревожност, ранна смърт.
Често не осъзнаваме дългосрочнитете ползи от избора на начин на живот. Често чувам неясни изявления, че спората е "полезен за вас". Но достатъчно ясно и вдъхновяващо ли е това, за да ме накара да спортувам, да ме мотивира да правия нещо, за което трябва да извърша усилие? Ето защо сега ще ви съобщя за научно доказаните ползи от спорта, които усещам върху себе си: по-млада кожа, по-добър имунитет, по-добро настроение, изчезване на хронична болка, по-силна визия... списъкът продължава-с реални и измерими ползи, изпитани лично от мен.
Дори 400г ПР лекарите са знаели, че упражненията са най-добрия начин за поддържане на добро здраве. Хипократ пише. "Само здравословна храна няма да направи човека по-здрав. Той също трябва да спортува." В продължение на хилядолетия лекарите упражнявали функциите на учителите по физическо възпитание. Те са създателите на тази професия. Но в началото на 20-ти век, с нарастването на фармацевтични продукти, медицината измества фокуса си от превенцията от болести, до лечение на болестите. 
Мъжете са надарени с изобилие от физическа способност, но често те влагат енергията си в това да крещят от скамейката или пред телевизора, гледайки любимият си отбор...Момчета, това не е мъжествено. Мъжете, които не спортуват са с понижен тестостерон и техните хормони лесно се манипулират. Жените пък често прибягват до хурургия или след определени житейски събития си казват че няма за кого да се поддържат. Е вече разбирате, че има – Вие и вашето здраве. 
✔️Ако има лекарство, което може да направи за човешкото здраве всичко, което упражненията могат, то вероятно ще бъде най-скъпото и ефикасно лекарство някога произвеждано“, казва Тарнополски. 
✔️Така физическата активност се превъща не в лекарството на масите, а привилегията на елита!!!